מתנה עם נשמה
כ-80 אנשים שעברו משבר נפשי, ומבקשים לשוב אל שוק התעסוקה, יוצרים מתנות במרכז התעסוקה של "גוונים" .
כ-80 אנשים שעברו משבר נפשי, ומבקשים לשוב אל שוק התעסוקה, נקלטים במרכז התעסוקה של עמותת גוונים באשקלון - ויוצרים בעבודת יד מגוון של מתנות מיוחדות
למתנות הנוצרות במרכז התעסוקה של עמותת גוונים באשקלון יש ערך מיוחד; הן לא רק נוצרות בעבודת יד, אלא גם מסייעות רבות לאלה שיצרו אותן להתגבר על משברים בחייהם ולהשתלב מחדש בשוק העבודה.
במרכז פועלים כ-80 אנשים שעברו משברים נפשיים. הם מתנסים ומתמקצעים בעבודות יד שונות, מכינים מגוון מתנות וחפצי נוי ומשקיעים רבות במלאכתם. אולם, כאן הם אינם נקראים "עובדים". להפך – הם נקראים "מקבלי שירות"; המרכז ואנשיו מספקים תמיכה וליווי אישי לכל משתתפת ומשתתף, במטרה להנחות אותם ולסייע להם בחזרה מוצלחת אל מעגלי התעסוקה. זוהי, לפני הכול, מהותו של המקום הייחודי הזה.
סביבת העבודה של מרכז התעסוקה מעוצבת בצורה מזמינה, ומיועדת לייצר תחושה ביתית ונעימה. במתחם יש חצר עם פינות ישיבה, מטבח שמאפשר קיום שיח לצד ארוחה והוא קרוב למתקני ספורט.
לדברי חנה בן משה וקנין, אחראית השיווק והמכירות של המרכז, כל אחד בו יכול להיות שותף בתהליך הייצור, האריזה והשיווק של המתנות. זאת על מנת לאפשר לאנשי המרכז להביע את עצמם, לתרום מניסיונם וידיעותיהם, ובכך גם להעניק להם ערך, ביטחון ומשמעות.
"האמונה שלנו היא שכשאדם זוכה להיות מעורב ומשפיע, הוא מרגיש חלק מקהילה ויכול להתקדם", אומרת חנה. "האנשים שמגיעים לכאן עם רקע כזה או אחר מתחילים פה מחדש עם ליווי מקצועי של עובדת סוציאלית, ואנשי צוות שנמצאים לצידם ביום יום. כל אחד ואחת יכולים למצוא את התפקיד המתאים למיומנויות הרלוונטיות שלהם. לרכוש מקצוע מעשי, כמו עבודה עם מכונת תפירה תעשייתית וייצור מוצרי קרמיקה, להתנסות בתפקידים מנהלתיים ועוד. כל אחד יכול גם להציע מוצרי מתנה חדשים, להביע את דעתו בנוגע לצורת האריזה או להציע טכניקה לייעול התהליכים מניסיונו בסדנה. מעבר לכך, יש ערך רב בניסיון בעבודת הצוות המאפיינת את המקום".
באופן פעולה זה, המרכז סייע עד כה למאות נשים וגברים לצבור כוחות, יכולות ואמונה עצמית, ולהשתלב מחדש בשוק התעסוקה. אורלי, אחת מהנשים הפעילות במרכז מספרת: "המקום הזה מאפשר לנו לדבר עם אנשים שמבינים אותנו, וליצור חברויות עם אנשים שעוברים דברים דומים. זה מקום שקט, נעים ויצירתי שמייצר לנו שגרה טובה. מבינים אותי כאן, ובנוסף אני עושה את מה שאני אוהבת: מציירת, מפסלת ותופרת. אני מתקדמת, צוברת ביטחון, ולאחר תקופה אני מאמינה שאוכל לחזור לשוק העבודה בצורה מוצלחת".
ששון, גם הוא נותן שירות במרכז, מוסיף *למדתי לראות את עצמי מהצד - לצאת מעצמי, להגיד את מה שחשוב לי וגם לדבר עם אנשים ולקהל, מה שלא העזתי לעשות בעבר. אלה כלים משמעותיים לעתיד שלי".
במרכז התעסוקה של גוונים יוצרים מקבלי השירות מתנות למועדים מיוחדים כמו מתנות חג, ולצידן מתנות שעשויות להתאים לכל עת.
בין השאר ניתן למצוא כאן צלחות מקרמיקה, סינרים רקומים, עץ זית ננסי בתוך פח שמן, מחזיקים לכוסות ולבקבוקי יין, מוביילים של פרפרים, פקקים מעוצבים ליין, מגנטים, "זרעים של נתינה" - שקיות בד המכילות זרעים שונים של צמחי תבלין, ו"מארז לחיים" - מארז של שלוש כוסות מקרמיקה על בסיס עץ.
במרכז אף נערכים פרויקטים מיוחדים שמעודדים יצירתיות ומעורבות אישית.
כך למשל, השנה התבצע שיתוף פעולה מיוחד בין המרכז עם מסלול עיצוב מוצר במכללת "סמינר הקיבוצים", במסגרתו סטודנטים עבדו יחד עם אנשי המרכז בפיתוח מוצרים חדשים.
בימים אלה מתקיים פרויקט לעיצוב מחודש של המרכז עצמו, שבו כל משתתף יכול להציע רעיונות לעיצוב המקום. דרך נוספת לעודד את נותני השירות למעורבות נעשית באמצעות חברות בוועדות ההשפעה: ועדה לאיכות חיים, ועדת מכירות ושיווק ועוד.
"זו לא עוד תעשיית ייצור, אלא מקום שבו אפשר להיות חלק מקהילה ולהשפיע, להתחזק ולדעת שעם הכלים שהה רכשו בתקופה הזו, מקבלי השירות יוכלו לצאת החוצה עם ארגז כלים שימשיך ללוות אותם", מסבירה חנה.
"המקום הזה כל הזמן משתנה ומתחדש", מוסיפה ליה, מקבלת שירות במרכז. "אני אוהבת את השינויים ואת כל מה שקשור לניהול העצמי".
את המשמעות הרבה של מרכז התעסוקה ניתן היה לראות גם לאחר אסון ה-7 באוקטובר. בשבועות הראשונים המקום נסגר, אולם אנשי הצוות המשיכו ללוות את מקבלי השירות מרחוק. אחרי שלושה שבועות התקבל אישור ממשרד הבריאות לפתוח את המקום בצורה מדורגת עם קבוצות קטנות, כשעמותת גוונים תמכה בהתארגנות המחודשת, וקיימה סדנאות חוסן. לאלה שהתקשו לחזור בשלב הראשון, אפשר המרכז לבצע עבודות מביתם, כדי לעודד אותם לשמור על רמת פעילות מסוימת.
מרכז התעסוקה פועל במסגרת מגוון תוכניות התעסוקה שמפעילה העמותה החברתית "גוונים". תוכניות אלה מותאמות לכל אדם, בכל מצב תעסוקתי, במטרה לסייע לו להשתלב בעבודה, בחברה ובקהילה; החל מתוכניות המיועדות לאנשים שאינם נמצאים במעגל התעסוקה ועד לתוכניות לאנשים עובדים הזקוקים לליווי ותמיכה.