"זו הייתה חוויה מתקנת"
חברי צוות אשל ממגלן נפגשו לסדנא של שלושה ימים, לעיבוד ימי הלחימה המורכבים בעזה
"כשהחבר'ה של 'חברים מחלצים' לקחו חלק בחילוץ צעירים ממסיבת הנובה ב־7 באוקטובר, הבנו עד כמה קריטית התמיכה הטכנולוגית במקרים של חילוץ. עד כמה חשוב שתהיה פלטפורמה אחת שמרכזת את כל המידע מכל הפעילים, כשהנתונים מתעדכנים כל הזמן ופתוחים לצפייה ולעדכון של כל אחד מהמחלצים", כך מסביר לירן נטע, שבעזרתם של מספר שותפים לדרך, מפתח בימים אלה פלטפורמה דיגיטלית ייחודית, שנועדה לייעל את מבצעי האיתור והחילוץ של ארגון "חברים מחלצים" ברחבי העולם.
לירן, יוצא יחידת 8200 נשאב לרוח הארגון ההתנדבותי שהוקם לפני כשנה; "הפעילות של 'חברים מחלצים' היא נטו עזרה מכל הלב לאנשים בזמני מצוקה, וכשהבנתי מה שהם עושים, היה ברור שאתן יד במה שאני יודע ויכול", הוא אומר.
הלב הפועם של ארגון "חברים מחלצים" נמצא בארץ, אולם הפעילות מתקיימת בזכותם של כ־300 מתנדבים מרחבי העולם. הארגון הוקם בשיתוף פעולה בין עמותת גוונים, המפעילה תוכניות מגוונות למען קהילות ייחודיות, לבין רון לביא, מומחה לאיתור וחילוץ מאזורים מורכבים.
הרקע להקמת הארגון הוא סיפורו הטרגי של ינאי רימון ז"ל, בנה של נירית רימון, מנכ"לית שותפה בעמותת גוונים; אירוע זה חשף את הצורך בהקמת ארגון חילוץ, אשר ייתן מענה למשפחות המודאגות, ירכז ויסייע בפעולות החילוץ באופן מקצועי ונרחב.
מטרתו של ארגון "חברים מחלצים" היא לתת מענה לקריאות מצוקה שמגיעות מישראלים ויהודים מכל מקום ברחבי העולם: חילוץ מטיילים מאזורים מורכבים, איתור בן משפחה שנעלם, מענה למקרי פוסט טראומה אצל בן משפחה השוהה בחו"ל ועוד.
בעקבות גל האנטישמיות הגואה בעולם בימי מלחמת "חרבות ברזל", הקים הארגון גם קו חירום הפועל מסביב לשעון, ומעניק מענה מהיר לישראלים וליהודים אשר חשים סכנת חיים בקרבתם, מגורם עוין על רקע גזעני.
רון לביא ולירן נטע הכירו בצבא. לאחר השחרור עבר לירן להולנד ללימודי מדעי המחשב, ובמקביל החל לעבוד עם רון במספר פרויקטים טכנולוגיים. כשרון העלה בפני לירן את הצורך לפתח פלטפורמה דיגיטלית לניהול אירועי חילוץ, לירן היה נלהב לתרום את חלקו לקידום המטרה הנעלה.
הם אפיינו את הפלטפורמה, הקימו אתר שכבר פועל על בסיס האפיון, וכעת הם ממשיכים לפתח אותו. בשלב זה, האתר מאפשר פעולת רישום של המתנדבים מכל העולם, ונעשה דרכו איסוף מידע מהותי על המתנדבים השונים. אבל, כפי שמדגיש לירן, זוהי רק ההתחלה. "הרעיון הוא להפוך את האתר למאגר של מידע מחילוצים שקרו, כשכל הזמן – מחילוץ לחילוץ – ייצבר אצלנו עוד ועוד מידע נוסף. הדאטה תספק לנו נתונים על בסיס הנ"צ [נקודת ציון] של אירוע החיפושים או החילוץ, וישקף מה התרחש באותו מקרה: מה היו האתגרים, אילו תנאי מזג אוויר שררו, מתנדבים באזור, חברות מסוקים ועוד. אלה נתונים קריטיים מאוד מהרגע הראשון שיוכלו לסייע לנו מאוד במקרה של אירוע".
לירן מספר כי לצורך הקמת הפלטפורמה הם חברו לחוקר אירועי חירום בארה"ב, שיש ברשותו מידע רחב על מבצעי חילוץ. "אנחנו מקווים ששיתוף הפעולה איתו יביא לכך שנטעין את הפלטפורמה במידע שהוא אסף מהעבר, שיסייע לנו בחילוצים במקרים דומים, ברגעים הקריטיים שבהם צריך לנהל את האירוע באופן יעיל ואפקטיבי. אנחנו רוצים למנוע מצב שבאירוע חילוץ הפתרון יישלף מהמותן.
"המטרה היא לסנכרן בין כל הגורמים שפועלים בשטח, כמו חב"ד, בתי חולים ומרפאות, מנחתי מסוקים, חברות חילוץ מקומיות, כשכולם מחוברים למערכת אחת בעת האירוע".
החברות מהשירות המשותף ב-8200 ממשיכה לסייע ללירן בפיתוח הפלטפורמה. "לאחרונה דיברתי עם יואל ניסנוב, חבר ששירת איתי ב-8200. התברר שהוא עובד על סטארט-אפ בשם 'רומטה', שיכול לייעל לנו את תהליך הפיתוח", מפרט לירן. "הוא שמע על הארגון והתחבר מיד לרעיון. התרומה שלו עצומה לתהליכי הפיתוח שלנו. זה מדהים, ומצד שני גם ברור מאליו. כשאנשים שומעים על המטרה, המחסומים מיד יורדים, ויש רצון להיות חלק מהדבר החשוב הזה".
לירן מתכוון להמשיך ולפתח את המערכת ולממשק אותה עם כמה שיותר מערכות חיצוניות כמו מפות, אפליקציית וואטסאפ ועוד. "אנחנו עובדים בהדרגה על הממשקים האלה, ומקווים מאוד שהדבר יהיה אפשרי", הוא אומר. פיתוח נוסף נועד להסב את הפלטפורמה מאתר לאפליקציה, שניתן יהיה לתפעל גם מהטלפון הנייד.
מפתחי התוכנה אינם מגבילים את הפיתוח לשימושם בלבד, אלא מקווים שהיא תשמש ארגוני חילוץ והצלה מכל העולם. "אני מקווה שנצליח לעזור להציל אנשים ממדינות שונות בעולם", אומר לירן. "זו שליחות חשובה, וכולנו מגויסים לכך מכל הלב".
חברי צוות אשל ממגלן נפגשו לסדנא של שלושה ימים, לעיבוד ימי הלחימה המורכבים בעזה
לעבוד בעמותת "גוונים": ערכים, סיפוק, משמעות - וסביבת עבודה צעירה ותוססת!
כ-150 צעירים כבר השתתפו בתוכנית, ודיווחו על שיפור משמעותי בהתמודדותם עם תחושות האובדן