תוכנית "אוהל אברהם" נבראה כמענה לכאב האובדן העצום של אירועי שבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיהם. בפרק זמן קצר איבדו אלפי צעירים וצעירות את חבריהם הקרובים, כשהקרקע מתחת לרגליהם נשמטה באחת. התוכנית, שהינה פרי שיתוף פעולה של עמותת גוונים, קבוצת אברהם ו"החברים של ינאי" (ראו הרחבה על השותפים בהמשך העמוד), שמה לה למטרה לסייע בתהליכי התמודדות עם אובדן.
התוכנית מציעה תהליך ליווי למשך שנה וסדנאות של 3 ימים בהוסטל "אברהם תל אביב", המבוססים על עקרונות של התמודדות עם אבל ואובדן באמצעות כוחה המרפא של הקהילה ומשאבי החוסן הטמונים בה. מטרת הפעילויות והסדנאות היא להעצים את המסוגלות האישית של המשתתפים, לסייע להם בשלבים השונים של עיבוד אֵבֶל ואובדן, במענים על השאלה - איך ממשיכים לחיות אחרי אובדן ובטיפוח תחושות של תקווה וצמיחה מתוך הכאב.
המקום החם שנברא עבורכם, "חברים שכולים" שאיבדו את היקרים להם, הוא כפסיעה ראשונה; הניסיון שלנו מראה שבעקבות התהליך יבואו פסיעות נוספות, בהתמודדות עם אובדן ושלבי אבל שונים, שייסייעו לכם לבסס שגרת חיים חדשה, ומצמיחה.
אומנם שונה, ובכל זאת שגרה.
לחצו לסרטון על תוכנית "אוהל אברהם" >>
עקרונות התוכנית: התמודדות עם אבל ואובדן בעזרת "חברים לחיים"
המודל מבוסס על האמונה ביכולתו של כל אדם ליצור ולהבנות את עתידו, גם מתוך מצבי שבר בחיים בהינתן המרחב וההזדמנות המתאימים. המודל מתבסס על ניסיון רב שנים של עמותת גוונים, בעבודה צמודה ויום יומית עם צעירים וצעירות בגילאי 20־35, המשלבת עצמאות ושותפות; שילוב זה תורם לתחושת מסוגלות עצמית בקרב המשתתפים, בעת התמודדות עם אבל ואובדן.
המשתתפים, כיחידים וכקבוצות, מגיעים מכל קצוות הארץ, מרקעים ומתפיסות עולם שונות, עוברים יחד עיבוד של חווית האבל והאובדן בתהליך משמעותי בו הם שותפים מלאים ביצירה. ההשתתפות בסדנא מחזקת את הקשרים בקבוצה ויוצרת "שותפות גורל" ובעקבותיה המשתתפים מקבלים כלים חדשים להתמודדות ומשאבים נפשיים איתם הם יוצאים לדרך חדשה ויוצרים "חברים לחיים". הקהילה והקבוצה הם משאב טבעי חיוני ליצירת חוסן ותקווה, בהתמודדות עם אבל ואובדן.
מרחב פיזי מחבק, המאפשר תהליכי אבל
הוסטל "אברהם תל אביב" שוכן בלב העיר ומספק מרחב ומרווח נשימה בטוח. לצד קורת הגג וההסעדה במקום, מקבל צוות ההוסטל את הבאים בידיים ובלב פתוחים לרווחה. השילוב בין אכסנייה תוססת וחיה ומקום המאפשר עיבוד אבל, משקף את הדואלית המתבקשת; גם לכאוב וגם למצות את החיים ואף לחגוג אותם. האפשרות לעבור תהליך התמודדות עם אבל במרחב פתוח וחשוף מאפשרת חיבור מלא של חווית העיבוד כחלק מרצף החיים ולא בנפרד מהם.
סדנאות ופעילויות
תוכנית "אוהל אברהם" מקיימת סדנאות ייחודיות לקבוצות של "חברים שכולים", בני 20-35, אליהן מצטרפים פעמים רבות גם בני משפחה ששכלו את יקיריהם: אח שכול, אחות שכולה, הורים שכולים וקרובי משפחה נוספים, אשר נקלעים להתמודדות הקשה עם מוות פתאומי. התוכנית משלבת סדנאות המכילות מפגשי תוכן ויצירה בליווי שוטף, בגובה העיניים, של חברים בוגרי התוכנית בני גילם של המשתתפים.
במסגרת התוכנית נערכות סדנאות שונות בנות שלושה ימים, המתקיימות בקבוצות אינטימיות של עד 20 חברים, בליווי ומעטפת של אנשי מקצוע מתחומי הבריאות והנפש, שיתמכו במשתתפים וידריכו את צוותי המלווים.
התוכניות מתוכננות על ידי עמותת גוונים ונעשות בליווי אנשי העמותה; לכל סדנה אופי ייחודי, מגוון ומותאם בדיוק רב לקבוצה.
תוכן המפגשים כולל עיבוד חווית אבל ואובדן באופן ישיר ועקיף, וכן מרחב לחיזוק תחושת החיבור בין חברי הקבוצה.
לטובת הרחבת מעגלי החברויות ולצורך חשיפה לתוכנית, חלק מהפעילויות נפתחות לציבור הרחב ובהן: במה פתוחה לנגנים, סדנאות ציור, סריגה ויצירה, בישול, תרגולי יוגה, סיורים, פעילויות ועוד.
לקריאה על סדנאות "אוהל אברהם" שהתקיימו לחצו כאן
להצטרפות לסדנא, לחצו כאן או התקשרו 9913*
עדכוני יולי 2024 >> July 24 Update >>
עוד על היוזמה והשותפים לדרך
תוכנית "אוהל אברהם" הינה יוזמה שהחלה בקבוצת "החברים של ינאי", ופותחה בהמשך באהבה בידי "עמותת גוונים" ו"קבוצת אברהם". היוזמה מתאפשרת בזכות תרומות מהמגזר העסקי, שלוחות פילנטרופיות, משרדים ממשלתיים, ועלות סמלית של משתתפי התוכנית.
ההשראה לתוכנית – "החברים של ינאי"
ינאי רימון ז"ל נהרג בנובמבר 2021 בתאונה בזמן שטייל במרכז אמריקה. חבריו של ינאי ממעגלים שונים בחייו נפגשו בעקבות האירוע הטרגי, ומכאן החלה להתגבש בהדרגה חבורה חדשה. "החברים של ינאי". החברים עברו יחד עיבוד אֵבֶל, וסייעו זה לזו בהתמודדות עם מוות פתאומי.
המודל שיצרו - להתמודדות עם שלבי אבל שונים - משמש השראה ליוזמי התוכנית "אוהל אברהם".
עמותת גוונים – שווה. שונה. שותף.
מהעיר שדרות מפעילה העמותה עשרות פרויקטים חברתיים לצעירים מזה כ־30 שנה. אנשי הצוות מיומנים בהבניית פעילויות חירום לאור המצב הביטחוני המאפיין את האזור לאורך השנים, בדגש על חיזוק חוסנם של הצעירים והצעירות ובהתמודדות היום־יומית עם מצוקות, עם טראומות ולאור מצבים של סיכון חיים. העמותה שותפה להקמת מרכז החוסן בשדרות וכן להפעלתו, בשיתוף עם קואליציית הטראומה ועיריית שדרות.
קבוצת אברהם
חברת תיירות בעלת אימפקט חברתי מודגש, כשמעבר לקורת הגג לטיילים, מעודדת חיבורים, מפגשים ויצירת קהילות של צעירים וצעירות. תפיסת העולם המיוחדת של הוסטלי אברהם הביאה לפתיחת שעריה לכל מי שנזקק לכך עם פרוץ המלחמה. הבתים קולטים מפונים שאינם זכאים לדיור, ותחת קורת גגה הם הפכו לקהילות מגובשות.
צפו בסרטון על "אוהל אברהם" >>